Hoe optimaliseer ik mijn WiFi-verbinding?

Wi-Fi_beezJe buurman heeft het, de buren tegenover je hebben het. Eigenlijk heeft iedereen het. Een WiFi-verbinding is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven.

We zijn allemaal verbonden met het internet. Maar WiFi heeft ook een keerzijde: alle huishoudens met WiFi beginnen elkaar in de weg te zitten. Dit komt doordat al deze apparaten gebruikmaken van min of meer dezelfde frequentie. Deze worden ook nog eens gebruikt door onder meer de magnetron, elektronische deurbellen, sommige babyfoons en draadloze muizen en toetsenborden. Gevolg: door de grote drukte wordt de verbinding traag of valt soms helemaal weg.

Je kan je WiFi eigenlijk heel makkelijk optimaliseren. Dus heb je last van een trage, of nog erger, helemaal geen verbinding? Lees dan onze tips voor sneller internet.

Haal de router uit de meterkast
De router wordt vaak in de meterkast geplaatst. Dat heeft voordelen, omdat hij dan dicht bij het (kabel)modem staat en er kunnen makkelijk andere apparaten op worden aangesloten.

Bovendien staat de router daar lekker uit het zicht. Maar gunstig is het allemaal niet. De meeste meterkasten zijn vlak bij de voordeur en dat betekent dat zomaar de helft van het WiFi-signaal de straat op wordt gestraald in plaats van het huis in. Een tweede nadeel is dat in de meterkast veel stroomleidingen lopen. Deze koperdraden verstoren het radiosignaal van de router. Gevolg: slechte ontvangst.

Kijk daarom eens wat er gebeurt met de kwaliteit van de verbinding als het apparaat buiten de meterkast wordt geplaatst. Liefst op een centrale plaats in huis. Waarschijnlijk zal de verbinding een stuk beter worden.

Zet de router niet op de grond
Achter de bank staat de router lekker uit het zicht, dat is natuurlijk mooi! Niemand wil natuurlijk tegen zo’n kastje met draden aankijken. Maar als hij op de grond staat, dan zal het signaal slechter zijn. Heuphoogte is beter.

Verander het kanaal waarop je router uitzendt
Net als radiozenders kan een router op meerdere kanalen uitzenden. Als de buurman toevallig op hetzelfde kanaal zit, ontstaan storingen en dat betekent lagere snelheden. Er is een handig programmaatje (Google op ‘inSSIDer’) dat precies laat zien op welke kanalen jouw router uitzendt en waarop de buren zitten. Wijzigen gaat vrij makkelijk via de webinterface van de router. Mocht je er niet uitkomen, de handleiding weet altijd alles. Of Google!

Installeer een repeater
In veel moderne huizen is met name de ontvangst op de eerste of tweede verdieping vaak matig. Een repeater kan helpen het bereik te vergroten. Dit apparaat wordt geplaatst op een plek waar het signaal van de basisrouter nog net acceptabel is, bijvoorbeeld op de eerste verdieping. De data die op de eerste verdieping bij de repeater aankomen, krijgen van dit apparaat een virtuele zwieper, waardoor ze ook de tweede verdieping bereiken. Resultaat: er kan worden geïnternet op de eerste én tweede verdieping. Nadeel: de hoeveelheid data die kan worden verstuurd, ligt in veel gevallen op de helft van de oorspronkelijke snelheid. Maar voor de meeste toepassingen is dit vaak voldoende. Repeaters zijn niet duur, al vanaf een euro of 40 is er een fatsoenlijk apparaat te koop.

Zoek de zwakke plekken
Soms heb je gewoon pech en is op de plek waar je meestal met je laptop zit te internetten net sprake van een black spot. Ga je twee meter verder zitten, dan kan het signaal ineens weer prima zijn. Er zijn diverse apps waarmee je de kwaliteit van het draadloos internet kunt testen, zoals Network Multimeter voor Android en iPhone (79 cent). Met deze eenvoudige meter kun je op elke plek zien hoe het is gesteld met de snelheid en reactietijd van een WiFi-netwerk. Werkt ook op kantoor en in het café om de beste werkplek te vinden.

Sluit ramen en deuren
Zeker bij moderne woningen met dubbel, superisolerend glas kan het een groot verschil maken of ramen of (terras)deuren openstaan. Dubbel, extra isolerend glas houdt radiosignalen gedeeltelijk tegen. Op een zomerdag, als iedereen zijn ramen open heeft staan, kunnen er daardoor veel meer WiFi-stoorzenders binnendringen. Deuren en ramen sluiten helpt deze ongenode gasten buiten te houden.

Met deze tips kan je je WiFi-verbinding al een stuk sneller maken. Tijd om weer verder te streamen!