Wat is het voordeel van een SSL certificaat?

Je hebt er misschien wel eens over gehoord of gelezen: SSL. Met een SSL-certificaat zorg je voor een beveiligde verbinding van je website. Dat klinkt goed, maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en waarom is het een toevoeging voor je website?

Vertrouwd gevoel

Het begrip ‘phishing’ is steeds vaker in het nieuws. Mensen schrikken ervan dat hun gegevens tijdens het surfen worden opgeslagen. Kunnen die gegevens dan in verkeerde handen vallen? Niet direct. Zo lang je geen privégegevens op een website achterlaat, houdt een website alleen je surfgeschiedenis bij, bijvoorbeeld met cookies.

Met een SSL-certificaat zorg je wel direct voor een vertrouwd en veilig gevoel bij je bezoekers. Met ‘https’ en het groene slotje in de adresbalk straalt je website veiligheid uit. Bezoekers weten dan zeker dat jij als bedrijf of hobbyist hier ook om geeft. Maar wat als bezoekers via mijn website gegevens toesturen?

Data encryptie

Heb je een eigen website en gebruik je een contact- of inschrijfformulier, een inlogscherm en/of betaalmodule, dan worden er gegevens verzonden via die formulieren of modules. Bij een ‘normale’ onbeveiligde verbinding tussen de browser en de server, worden de gegevens open en bloot via het internet verzonden. Iemand die kwaad wil, kan die gegevens gemakkelijk misbruiken. Stel je voor dat je net met je creditcard iets hebt gekocht op internet, via een onbeveiligde verbinding. Het is dan vrij eenvoudig om je creditcardgegevens te onderscheppen. Eigenlijk is dan je creditcard gestolen.

Met een SSL-certificaat wordt de data ge-encrypt, oftewel versleuteld. De browser pakt het setje data in, en alleen de ontvangende server heeft de sleutel van dit pakketje data. Zo weet je dus zeker dat niemand jouw gevoelige informatie in handen krijgt.

Privacywetgeving

De wet heeft bepaald dat je in alle gevallen waarbij je een formulier of betaalmodule gebruikt, je gebruik moet maken van een beveiligde verbinding. Met een SSL-certificaat verzeker je de bezoekers van je website ervan dat niemand anders inzicht heeft in (betaal)gegevens, en voldoe je dus aan de wet.

Beter vindbaar in Google

Vanaf 7 augustus 2014 heeft Google besloten dat websites met een https-verbinding hoger in de zoekresultaten komen te staan. Dus zelfs zonder technische of tekstuele verbeteringen of SEO-optimalisatie, draagt een SSL-certificaat al bij aan je vindbaarheid in Google.

Je weet nu wat een SSL-certificaat kan betekenen voor je website. Het is niet altijd verplicht, maar het levert je wel voordelen op. Doe je voordeel met deze kennis.

Gratis SSL certificaat

Bij de webhosting van BEEZ DESIGN kan je gratis een SSL certificaat aanmaken voor je website. Weet je niet hoe dit moet? Bel ons of maak een ticket aan. We helpen je graag!