Werken zonder kantoorruimte, zonder 9-tot-5. Is dat haalbaar?

De term ‘remote’ werken hoor je tegenwoordig wel vaker. Er zijn voor- en tegenstanders van het nieuwe werken. Dit is hoe wij onze toekomst zien wat betreft werken.

Is het mogelijk om zonder een kantoorruimte te werken? Kan je niet sneller internationaliseren als je overal ter wereld mensen hebt? Los je het personeelsprobleem op als je flexibeler gaat werken?

Deze vragen spoken al een tijd door mijn hoofd. Op dit moment hebben wij een kantoor in Oldenzaal en Amsterdam, en daar zijn wij heel blij. Maar we groeien uit ons kantoor in Oldenzaal, en een nieuw kantoor vinden is lastiger dan gedacht.

Ik heb mij daarom afgevraagd: waarom hebben we eigenlijk een kantoor? Deze vraag stelde ik binnen het team, maar ook andere mensen in mijn omgeving. Ik hoorde vaak hetzelfde antwoord: ‘Een kantoor heb je als bedrijf toch nodig?’. Prima antwoord, maar niet het antwoord waar ik naar zoek. Waarom heeft een bedrijf een kantoor nodig?

Een paar goede redenen voor het hebben van een kantoorruimte

  • Je hebt een vaste plek om te werken
  • Je kan mensen ontvangen

Het is sowieso goed om te weten dat ik niet denk aan regeltjes en hoe het moet. Überhaupt niemand van ons. We zijn ruimdenkend en nemen graag risico’s.

Dus een 9-tot-5 baan zit er bij ons helemaal niet in. Iedereen mag werken waar, wanneer en hoe je ook wilt. Dat is vrijheid. Heel veel vrijheid. Maar ik ben van mening dat als je iedereen laat doen wat diegene goed kan, en ook laat doen op zijn of haar eigen manier, dat er veel betere resultaten gehaald kunnen worden. Vaak ook sneller. Als de deadlines en afspraken maar wel gehaald worden. Die verantwoordelijkheid heeft iedereen. En iedereen kan daarmee omgaan.

Dat is onze manier van werken. En ik geloof ook heilig in dat het de nieuwe manier van werken is. Maar we willen een stap verder. Dus dan kom ik weer terug op de vraag: ‘Waarom hebben we nog een kantoorruimte?’

Een vaste plek om te werken, ik gaf net aan dat dat fijn is aan een kantoorruimte. Maar wij werken altijd waar en wanneer wij willen. Dus we zijn helemaal niet op zoek naar een vaste plek. Daarnaast zijn wij lid van enkele organisaties in Nederland waar wij kunnen flexwerken. Langs de snelwegen en steden in Nederland kunnen wij dus sowieso al op veel plekken zitten.

Mensen ontvangen hetzelfde. Dat kan op deze flexplekken, of je spreekt af in de lounge / restaurant van een hotel. Maar vaak gaan wij naar onze klanten toe. Dus dit is ook geen belemmeringen. Alle pijlen wijzen wel richting het ‘wij hebben geen kantoor meer nodig’.

How can we help you?

Multiple answers are correct.

What is the name of your company?

What is the name of the company you work for, or the name of your own company of course!

What is your name?

By what name may we address you?

Thank you, where can we send the price indication?

We will send you a price indication without any obligation. And no, we don't spam. We don't like that ourselves either.