Wat is linkbuilding? En handige tips om direct te beginnen

Als je bezig met de vindbaarheid van je website dan heb je het vast al een keer voorbij zien komen: linkbuilding. Wat is het? Wat doet het? En hoe begin je met linkbuilding? Een beknopte uitleg met handige tips.

Heel makkelijk gezegd is het eigenlijk het plaatsen van jouw website (met klikbare link) op andere websites. Een zoekmachine ziet jouw link staan op andere websites en denkt: “Hey! Dat moet interessant zijn. Al deze websites linken naar de website van dit bedrijf. Het zal vast relevant zijn, dus laat ik deze website hoger in mijn resultaten zetten.”

Dus, hoe meer websites jouw klikbare op de website hebben staan, hoe hoger jij komt in Google. Toch? Nee, helaas niet helemaal. Hoewel dit wel de werking van dit systeem is, er zitten we een aantal haken en ogen aan.

Domeinautoriteit
Het heeft geen zin om allerlei nieuwe websites te gaan maken zonder content, en daar jouw link op te zetten. Iedere domeinnaam heeft een autoriteit. Dit geeft aan hoe belangrijk een website is. Stel: je hebt een website waar al 10 jaar lang iedere week iets op wordt geplaatst. Een website die heel actief is. De domeinautoriteit van deze website ligt dan hoog. De website bestaat immers al 10 jaar, en wordt nog steeds bijgewerkt. Dikke prima dus.

Maar als je een website hebt van een week oud, maar weinig content van waarde. Dan zal deze een veel lagere domeinautoriteit hebben. De link op deze website is dan ook niet zo waardevol.

Goedbezochte nieuwswebsites en blogs zijn dus waardevolle plekken voor een link. Mits de content enigszins gerelateerd is.

Werkt linkbuilding in 2021 nog steeds?
Jazeker! Uiteraard is het niet de enige methode om jouw website organisch beter te laten scoren, maar het is zeker een belangrijke factor. Maar vergeet niet: kwaliteit boven kwantiteit!


Op een rijtje:

  • Linkbuilding is in 2021 nog steeds relevant.
  • Staat jouw website op meer andere websites? Dan ziet Google dit als een soort ‘aanbeveling’ van jouw website.
  • Persberichten en nieuwswebsites zijn vaak waardevolle plekken, dit noemen we ook wel ‘PR Linkbuilding’.
  • Blogs op branche gerelateerde websites is een dikke plus.
  • Backlinks van startpagina’s.

Zo, genoeg om even mee aan de slag te gaan. Zet jij al linkbuilding in voor je website? Of wil je een keer met ons sparren? We staan voor je klaar!

How can we help you?

Multiple answers are correct.

What is the name of your company?

What is the name of the company you work for, or the name of your own company of course!

What is your name?

By what name may we address you?

Thank you, where can we send the price indication?

We will send you a price indication without any obligation. And no, we don't spam. We don't like that ourselves either.