De impact van webhosting op organische zoekresultaten

Een belangrijk aspect dat bijna nooit aan bod komt als het om SEO gaat is de inrichting van een webserver. Maar waarom gaat het daar nooit over?

Vaak hoor je marketingbureau’s en websitebouwers hameren op SEO. Je zoekresultaten zijn heel belangrijk. Want wat is immers een website zonder bezoekers? En daarom krijg je vaak na het bouwen van een website een SEO abonnement onder je voeten geschoven. Het het schrijven van SEO teksten, content en linkbuilding. En daar moet je dan aardig wat voor betalen. Maar het technische aspect van een website of webshop, daar hoor je veel bureau’s niet over. En dan bedoel ik niet de code van de website, maar echt de server die zorgt dat een website online staat.

Maar waarom niet? Heeft de hele technische kant van een website dan geen invloed op je zoekresultaten? Nou, jawel. Daarom is het ook raar dat dit niet vaak genoeg gebeurt. De technische kant (dus de inrichting van je webserver) heeft een enorm grote impact op je organische zoekresultaten.

Een goede webhosting heeft invloed op je organische zoekresultaten omdat het de laadsnelheid van je website of webshop beïnvloed. Je kan een website puur door de inrichting van een server al 3 seconden sneller maken. En 3 seconden zijn voor een zoekmachine als Google heel erg veel.

Snellere websites en webshops worden hoger gerankt in de zoekresultaten omdat ze een betere gebruikerservaring bieden. Als je website langzaam is de kans namelijk groter dat mensen snel afhaken en teruggaan naar de zoekresultaten, wat kan leiden tot een hogere bounce rate. Dit heeft een negatieve invloed op je posities in de zoekresultaten.

Voorbeelden van technische optimalisaties

  • Heb je een WordPress website? Zorgt dat jouw website in een container draait, bijvoorbeeld Kubernetes of een LVM van CloudLinux. Op die manier krijgt jouw website eigen resources. Omdat je website op een server staat met meer websites is het van belang dat alle websites elkaar niet storen.
  • Heb je het bovenstaande? Zorg dan dat je minimaal 4 GB aan dedicated geheugen hebt. Als je een grotere website hebt dan is het verstandig om 8 GB aan te houden. Hetzelfde geldt voor de CPU. Een WordPress website draait prima op 1 of 2 cores, maar ga je echt voor snelheid en betrouwbaarheid? Neem dan minimaal 4 cores.
  • Zorg voor server-side-caching. Dit kan ervoor zorgen dat veelgebruikte gegevens in het geheugen worden opgeslagen zodat ze sneller kunnen worden opgevraagd bij toekomstige bezoeken aan de website.
  • Wordt je website ook in het buitenland bezocht? Gebruik dan een content delivery network (CDN) om statische bestanden op te slaan en te leveren vanaf servers dicht bij de bezoekers van je website. Dit kan de laadtijd van je website verminderen omdat de bestanden sneller kunnen worden geladen.

Een goede webhosting is erg belangrijk om ervoor zorgen dat je website betrouwbaar is en minder vaak offline is. Als je website vaak offline is kan dit namelijk ook leiden tot een slechte gebruikerservaring en een lagere posities in de zoekresultaten.

Het kiezen van een goede webhosting en de inrichting van de webserver is dus van cruciaal belang voor het behalen van hogere zoekposities. Door het technisch optimaliseren van je website is de kans dus groot dat je de online omzet kan vergroten.

Zelf geen zorgen over de betrouwbaarheid en bereikbaarheid van je website of webshop? Dan is managed WordPress hosting waarschijnlijk iets voor jou.

Waarmee kunnen wij je helpen?

Meerdere antwoorden zijn mogelijk.

Wat is de naam van je bedrijf?

Wat is de naam van het bedrijf waar je voor werkt, of de naam van je eigen bedrijf natuurlijk!

Wat is jouw naam?

Met welke naam mogen wij je aanspreken?

Dankjewel, waar mogen we de prijsindicatie naartoe sturen?

We sturen je geheel vrijblijvend een prijsindicatie. En nee, we spammen niet. Daar houden we zelf ook niet van.